Uncategorized

Hva er Kryptovaluta?

Det er enkelt å si kort hva kryptovaluta er: Kort fortalt så er dette en form for universelle, digitale penger som kan brukes til å kjøpe varer eller tjenester.

Så, hva skiller kryptovalutaer fra tradisjonelle valutaer som dollar eller euro? Det begynner med tillit. Ordet «krypto» kommer fra de kryptografiske teknikkene som brukes for å sikre at kryptovalutaer kan omsettes sikkert. Disse teknikkene erstatter behovet for at en bank eller annen tredjepart skal overvåke transaksjoner. Denne mangelen av en tredjepart er hva som gjør at så mange liker krypto, og kanskje hvorfor spørsmålet: Hva er kryptovaluta til stadig dukker opp. Et desentralisert finansielt system kan være raskere, billigere, mer rettferdig og mer tiltrekkende.

Mange kryptovalutaer er avhengige av blokkjedeteknologi, som gjør det mulig for et desentralisert nettverk å gjennomgå og godkjenne eventuelle transaksjoner. Tenk på en blokkjede som en slags digital hovedbok – alle i nettverket får en kopi av den hovedboken, så hvis noen prøver å redigere eller endre den, vil deres versjon bli avvist av de andre.

I et nøtteskall så er blockchain bare en database – en måte å lagre store mengder informasjon på som ikke tillater at noen av denne informasjonen kan redigeres. Men ved å bruke et desentralisert, peer-to-peer-nettverk for å bekrefte eventuelle nye transaksjoner lagt til blokkjeden, tar kryptovalutaer en tilnærming til tillit som er fundamentalt forskjellig fra tradisjonelle valutaer. For, mens tradisjonelle valutaer utstedes og reguleres av en bank eller sentral myndighet, er det ingen sentral organisasjon som administrerer en typisk kryptovaluta som Bitcoin eller Ethereum. Det er heller ingen pålitelig tredjepart (som en bank) som fører tilsyn med overføringen av midler mellom to parter. Igjen, dette er en del av kryptos appell – men det kan komplisere ting når det gjelder faktisk å betale for ting.

Mange nettsteder og nettbutikker har begynt å akseptere Bitcoin som betaling. Og med andre kryptovalutaer kan du kjøpe alt fra en NFT til en virtuell tomt i et online videospill.

For å foreta et digitalt kjøp med kryptovaluta, trenger du en kryptolommebok

En kryptolommebok er en lommebok hvor du trygt kan lagre kryptovaluta. Hver lommebok kommer med offentlige og private nøkler som kan brukes til å bruke og motta krypto. Den offentlige nøkkelen er en kode som er kjent av alle på systemet. Den private nøkkelen er kun kjent av brukeren og brukes til å signere for deres transaksjoner.

Ulike mennesker er tiltrukket av kryptovaluta av forskjellige grunner – og krypto har absolutt sin andel av skeptikere. En relativ mangel på gebyrer er noe av det som gjør enkelte kryptovalutaer populære. Disse gebyrene kan være lavere sammenlignet med tradisjonelle bankgebyrer, fordi det ikke er noen sentral myndighet som administrerer betalingene.

Tilgjengelighet og hastighet på transaksjoner gjør også enkelte kryptovalutaer svært attraktive. Det er ingen åpningstidsbegrensninger eller ytterligere behandling gjennom en tredjepart. Dette gjør dem enkle å bruke og svært tilgjengelige. Mangel på menneskelig involvering hjelper også på dette, fordi nettverket av datamaskiner godkjenner informasjonen som går inn i databasen, og risikoen for feil blir redusert.

Alt i alt, så er kryptovaluta kommet for å bli, og du bør vurdere om ikke dette er rett for deg og.