Blogg

Om EGR ventilen til din bil

En EGR ventil er en forkortelse på det som betegnes som Eksos Gass Resirkulasjon. Denne ventilens hovedoppgave er å styre noe av eksosen tilbake til det som kalles innsuget. Deretter skal eksosen videre til det som betegnes som forbrenningsrommet. På denne måten vil forbrenningen foregå ved bruk av lavere temperatur.

Den funksjonelle EGR ventilen gir et lavere utslipp av nitrogenoksid. Bruk av en EGR ventil fører derfor til mindre grad av forurensning. EGR ventilen er en del av eksosanlegget. Dersom du skal foreta en reparasjon av eksosanlegget til en eldre bil, må du gjerne fjerne EGR ventilen først.

Oppdag en defekt EGR ventil

Det er ikke alltid like enkelt å finne ut om en EGR ventil er defekt. Derimot er det viktig at eksosresirkuleringen på bilen fungerer tilstrekkelig. Du bør derfor bruke tid på å feilsøke etter feilen. I mange tilfeller krever en feilsøking bruk av profesjonelt utstyr, som du gjerne finner på et verksted.

På eldre bilder må EGR ventilen ofte fjernes under feilsøkingen. Dette på grunn av at det ikke kan danne seg et mottrykk i bilens eksossystem. På moderne biler er det normalt at motrykket dannes i katalysatoren. På slike kjøretøy er det viktig å forholde seg til produsentens anbefalinger.

Vanlige tegn til at EGR trenger en sjekk

Det er viktig at bilen din fungerer i en hektisk hverdag. Dersom EGR ventilen ikke fungerer kan det bli nødvendig med en tur på verksted. Du bør derfor være oppmerksom på vanlige tegn på svikt. Dette er blant annet ustabil motordrift, lavt turtall, økt forbruk av drivstoff og redusert motorkraft.

Dårlig drivstoff kan også føre til at EGR ventilen blir defekt. Sotavleiring kan på sikt føre til at ventilen låser seg. Dette vil over tid bidra til skader på motorens metallkomponenter, og resten av systemet.  Det er derfor viktig at EGR ventilen fungerer tilstrekkelig for å unngå feil på eksosanlegget.

Reparasjon av EGR Ventil

Dersom EGR ventilen ikke fungerer skikkelig, kan det være nødvendig med en rengjøring av ventilen. Når du skal rengjøre ventilen må du fjerne sotavleiringer og skitt. Du må da forsøke å banke litt på ventilen. Deretter bør du riste eller blåse ut skitt, som ligger på innsiden.

Du bør også se om du klarer å rengjøre uttakshullet. Du må derimot være forsiktig med å bruke vanlige rengjøringsmidler. Med en ren og hel EGR ventil vil bilen din fungere igjen. Da kan du bruke bilen som normalt.

Skift ut EGR ventilen

Hvis ikke rengjøring av EGR ventilen er nok, bør du vurdere å skifte ut ventilen. En defekt ventil er ikke noe du vil ha montert i bilen. Du bør derfor oppsøke et verksted med en gang. Det første du bør gjøre er å demontere ventilen, slik at du kan ta den ut av eksosanlegget.

Deretter bytter du den ut med en ny og funksjonell EGR ventil. I den forbindelse må du sørge for å montere alle delene riktig tilbake i bilen. Du kan da glede deg over å ha et eksosanlegg, som fungerer utmerket.