Blogg

Nå kan du få digitalt førerkort

En av de beste nyhetene på lenge er at du nå kan få en digital kopi av førerkortet ditt. Dermed trenger du ikke bekymre deg for å glemme sertifikatet hjemme når du går ut døra.

En digital versjon av førerkortet ditt er nå tilgjengelig ved å laste ned en app og logge inn med Bank-ID. Det digitale førerkortet er gyldig i hele Norge.

Alt du trenger å gjøre for å få dit digitale førerkort er å laste ned appen «Førerkort» fra enten App Store eller Google Play. Minimumskravet er at du har en iPhone med minst iOS 9.0 eller nyere, eller Android 6.0 eller nyere.

Digitalisering preger verden

Hele verden utvikler seg i et forrykende tempo, og den teknologiske æraen vi er inne i nå vil muligens bli stående som et eksempel på vanvittig innovasjon for all ettertid. Tenk på mennesker som vokste opp fra rundt 800-tallet til 1800-tallet. Det som fantes av oppfinnelser og verktøy da de ble gamle, var de samme som fantes da de var barn. Ingenting, eller i alle fall svært lite, forandret seg i løpet av deres liv. For å skjønne omfanget av den teknologiske utviklingen de siste hundre årene, tenk på hvordan verden så ut da du var barn, og hvordan den ser ut nå. Eller da besteforeldrene dine var barn, og nå.

Den globale digitaliseringen påvirker flere aspekter ved livene våre enn vi kanskje liker å tenke på. Vi jobber på nye måter, og denne våren har vært et prakteksempel på det: videomøter fikk bokstavelig talt en ny vår da en hel verden oppdaget at det gikk an å jobbe hjemmefra. Vi konsumerer underholdning på nye måter; vi kan streame Netflix fra hvor som helst, gaming med venner på nettet, bettingselskaper tilbyr direktesendt sport og virtuelle sporter, og vi kommuniserer på en helt annen måte. Før ringte man eller sendte en tekstmelding – nå snapper, FaceTimer eller chatter man med vennene sine, det er sjelden man ringer.

Det digitale førerkortet

Det digitale førerkortet er et godt eksempel på at selv Staten moderniserer seg. Likevel er det ikke sånn over hele verden. Ditt digitale førerkort er gyldig dersom du blir stoppet for kontroll i Norge, men du kan ikke forvente at det godkjennes som gyldig ID andre steder i Norge.

I utlandet er digitalt førerkort heller ikke gyldig, så skal du leie bil på reise utenfor Norge må du ha en fysisk versjon av førerkortet ditt med deg.

Dersom du velger å kun bruke ditt digitale førerkort framover, så vær oppmerksom på at det er ditt ansvar å ha nok strøm på mobilen til kjøreturen er ferdig. At du er fri for strøm vil regnes som at du ikke har førerkortet med deg, noe du kan få bot for. Det må også være mulig å lese på skjermen din uten problemer – en liten skrape går bra, men en knust skjerm vil neppe passere kontrollen.

Gyldighetskontroll

Hvis det skulle være behov for å kontrollere gyldigheten av førerkortet ditt, er det mulig å skanne QR-koden inne i appen. Da vil du få spørsmål om du vil gi den andre personen tillatelse til å hente ut informasjon om førerkortet ditt, herunder fødselsdato, bilde, navn, førerkortnummer og kategorier. Denne dataen vil være tilgjengelig på telefonen til den andre personen i maks 5 minutter.

Minstekrav for å få digitalt førerkort

For å kunne få et digitalt førerkort må noen ting være på plass:

  • Du må ha et gyldig norsk førerkort
  • Det må være på størrelse med et vanlig bankkort
  • Bildet ditt må være lagret digitalt hos Statens Vegvesen
  • Du må være registrert med bostedsadresse i Norge

 

Hvis det er noen av kravene du ikke oppfyller, vil du få beskjed av appen om hvilke mangler som hindrer deg fra å få ditt digitale førerkort.